حریم مناسب بین همسران
تعداد کلمات 764 / تخمین زمان مطالعه 4 دقیقه
وجود ضابطه در کنار رابطه
آن کشیدم ز تو اى آتش هجران که چو شمع جز فناى خودم از دست تو تدبیر نبود (1)
مرز خودم
ما باید برای کسی مرز تعیین کنیم که بر او مسلطیم، و آن کسی نیست جز خودمان. سلطه جویی، غر زدن و ملامت کردن هیچ کمکی به رشد همسر ما و تغییر وی نمیکند. اما در صورتی که ما محدودهای برای خود قائل شویم، همسرمان آزاد است که انتخاب کند و با این انتخاب به رشد برسد. (2)
نخستین مؤلفه، برای برخورداری از حریم و مرز مناسب بین زن و شوهر، توانایی دیدن همسر به صورت فردی با نیازها و احساس شخصی مستقل از ماست. به عبارت دیگر، وی برای ارضای نیازهای ما زنده نیست. یک کودک به مادرش چنین احساسی دارد. کودک احساس میکند که هر میل او، فرمانی برای مادر است. هرگز به ذهنش نمیرسد که شاید مادر زندگی مستقلی داشته، یا از نیاز آن لحظه او احساس متفاوتی داشته باشد. این قالب ذهنی برای افراد خردسال یا کودک نوپا پذیرفتنی است. اما برای فرد بالغ، میتواند مخرب رابطه باشد.(3)
اىکه دایم به خویش مغرورى! گر تو را عشق نیست، معذورى
مستى عشق نیست در سرِ تو رو که تو مستِ آب انگورى
نهایت خودخواهی
در بسیاری موارد، همسران از وجود عشق در ازدواج این انتطار را دارند که همیشه همسرش اوضاع را آنطور که وی میخواهد، ببیند. برای نمونه، وقتی که همسرش محبوبش میگوید دوست ندارم قدم بزنم، و خوابم میآید، او شاید گمان کند که همسرش او را دوست ندارد.
من چه گویم که تو را نازکىِ طبع لطیف تا به حدی است که آهسته دعا نتوان کرد
در حالیکه، این نهایت خودخواهی ماست که همسر را تنها برای رفع نیازهایمان بخواهیم و او را تا سرحد ابزار برآوردن خواستههایمان پایین بیاوریم و به نیازها و خواستههای وی هرگز توجهی نداشته باشیم و برایمان مهم نباشد که خود او هم خواستههایی دارد. توجه نداشتن به این موضوع که خودخواهی ما تا چه اندازه در طرف مقابل اثر منفی میگذارد، معمولاً ریشه بروز اختلافهای زناشویی است و همین امر به روابط همسران آسیب جدی میرساند.
طریق همدلی
عشق زمانی شکوفا و عمیق میشود که همسران، همدل باشند و از طریق همدلی اوضاع را روبهراه کنند. امام جواد علیهالسلام در حدیثی ارزشمند، میفرمایند: «همدردی در سختیها، موجب جلب محبت می شود».(4)
در این مورد، احساس همدلی به معنای فکر کردن در مورد آثار رفتارمان بر دیگری است؛ اینکه از لاک خودپرستی بیرون بیاییم و برای رضای همسرمان، تلاش کنیم.
مِهررُخت سرشت من، خاکِ درت بهشت من عشق تو سرنوشت من، راحت من رضاى تو
و یا دست کم گاهی مواقع، مسائل موجود را از نگاه همسر خود ببینیم؛ اینکه با تمام وجود، خود را به جای همسرمان تصور کنیم، احساسی مانند او داشته باشیم، و سپس در مورد مسائل و امور به خوبی قضاوت کنیم و مسئولیت اعمال خود را بپذیریم.
اجرها باشدت اى خسرو شیریندهنان گر نگاهى سوى فرهاد دلافتاده کنى
منابع:
کتاب رمز و راز دلبران؛ علی محمد صالحی
مرزهای زناشویی، هنری کلود، جان تاونزند، ترجمه: هادی همامی، چاپ دوم، تهران، نشر دانژه، 1390.
بحارالأنوار، ج75، ص82
پی نوشت
1 . «اى آتش فراق چنان در تو گداخته شدم که براى رهایى از آن جز اینکه مانند شمع بسوزم و تمام شوم راهى برایم نمانده بود». شرح جلالى بر حافظ، ج2، ص 1127.
2 . ر.ک: مرزهای زناشویی، صص 33-34.
3. ر.ک: همان، ص122.
4. بحارالأنوار، ج75، ص82.
بیشتر بخوانید :
زندگی زناشویی و حریم آن
چه وقت حریم زناشویی شکسته می شود؟
منظور از مثلث در حریم زناشویی چیست؟
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}